Kapusta zapiekana z serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

Propozycja na wegetariański posiłek. Pikantnie doprawiona biała kapusta w formie zapiekanej, wzbogacona o wartościowe dietetycznie białko dzięki dodatkowi serka ziarnistego. Kapusta świetnie smakuje z ciemnym pieczywem oraz pieczonymi ziemniaka. Nadaje się zarówno na danie obiadowe, jak i kolacyjne.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty (1/2 większej główki)
    1 duża biała cebula
    posiekana natka pietruszki
    2 łyżki masła
    2 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 200g)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    spora szczypta papryki ostrej mielonej
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta zapiekana z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta zapiekana z serkiem wiejskim 1. Kapustę poszatkować, gotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie bez dodatków. Osączyć i wystudzić.
    W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę - dusić 5 min. Następnie dołożyć kapustę, wsypać kolendrę i ostrą paprykę - wymieszać. Całość dusić jeszcze 5 min. Lekko wystudzić.
  • Kapusta zapiekana z serkiem wiejskim 2. Następnie dodać oba opakowania serka wiejskiego - wymieszać.
  • Kapusta zapiekana z serkiem wiejskim 3. Kapustę doprawić do smaku. Przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Kapusta zapiekana z serkiem wiejskim 4. Zapiekać 30 min (200 st. C). Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Kolendra Masło Papryka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować