KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

4.5 (164 ocen)

  • 50 min

Pyszna propozycja na Wigilijny wieczór. :)

  • 50 min

Składniki:


  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-6

    Składniki:
    50 dag kapusty kiszonej,
    średnia cebula,
    1/3 jabłka,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    1/2 łyżeczki kminku całego,
    2 listki laurowe,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    łyżeczka cukru,
    20 g suszonych grzybów,
    1/2 szklanki bulionu (może być z kostki),
    100 g suszonych śliwek,
    pęczek natki,
    łyżka sosu sojowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
    Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
    Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Śliwki siekam.
    Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.
    Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
    Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.w]
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować