Kapusta z grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
    1 słoik suszonych grzybów
    1 szklanka oliwy słonecznikowej
    pieprz mielony
    maggi w płynie
    cukier
    2 kostki bulionu warzywnego Knorra
    ¼ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.

Porady

Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować