Kapusta włoska faszerowana kaszą z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę rozdziel na liście, wytnij głąb
2. Pojedyncze liście blanszuj w gorącej osolonej wodzie
3. Kaszę wrzuć do gotującej się wody
4. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu
5. Cebulkę oraz drobno pokrojonego pora zeszklij na gorącym tłuszczu wraz z drobno pokrojoną papryką
6. Zeszkloną cebulę z porem i papryka wymieszaj z kaszą
7. Mięso mielone smaż 10-15 minut na gorącym tłuszczu
8. Wymieszaj z kaszą
9. Dodaj sól, pieprz oraz surowe jajko i mieszaj do pełnego połączenia składników
10. Przygotuj formę, w której będziesz zapiekać kapustę i wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową
11. Z liścia kapusty i odrobiny mięsa zrób malutkiego gołąbka i ułóż go w naczyniu do zapiekania kapusty na papierze do pieczenia lub folii.
12. Teraz oblep go cienką warstwą mięsa a następnie obłóż liśćmi kapusty starając się zachować kształt kopuły
13. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasu farszu oraz kapusty
14. Warstwę wierzchnią powinna stanowić podwójna warstwa liści kapusty
15. Posmaruj kapustę pędzelkiem z olejem oraz owiń kopułę folią aluminiową
16. Podstawę kopuły „zabandażuj’ mocno bandażem z gazy oraz przypnij koniec wykałaczką
17. Wstaw do pieca nagrzanego do 170 *C na 50 minut
Podaj z dowolnym , pikantnym sosem
Porady
Kasza powinna być al dente natomiast liście kapusty tylko zblanszowane po to, aby były elastyczne i dobrze układały się na farszu
Komentarze