Kapusta włoska faszerowana kaszą z mięsem i warzywami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

To wiosenna , bardzo smaczna zapiekanka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ½ dużej główki kapusty włoskiej
    30 dag mięsa mielonego
    1 szklanka kaszy mazurskiej
    2 szklanki wody
    1 świeża papryka słodka
    1 świeży por
    2 szalotki
    1 jajko
    3-4 łyżki oleju do smażenia
    olej do posmarowania wierzchniej warstwy zapiekanki
    sól , biały mielony pieprz
    opcjonalnie pikantny sos pomidorowy lub grzybowy

    folia aluminiowa , papier do pieczenia oraz wąski bandaż z gazy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kapusta włoska faszerowana kaszą z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę rozdziel na liście, wytnij głąb
    2. Pojedyncze liście blanszuj w gorącej osolonej wodzie
    3. Kaszę wrzuć do gotującej się wody
    4. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu
    5. Cebulkę oraz drobno pokrojonego pora zeszklij na gorącym tłuszczu wraz z drobno pokrojoną papryką
    6. Zeszkloną cebulę z porem i papryka wymieszaj z kaszą
    7. Mięso mielone smaż 10-15 minut na gorącym tłuszczu
    8. Wymieszaj z kaszą
    9. Dodaj sól, pieprz oraz surowe jajko i mieszaj do pełnego połączenia składników
    10. Przygotuj formę, w której będziesz zapiekać kapustę i wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową
    11. Z liścia kapusty i odrobiny mięsa zrób malutkiego gołąbka i ułóż go w naczyniu do zapiekania kapusty na papierze do pieczenia lub folii.
    12. Teraz oblep go cienką warstwą mięsa a następnie obłóż liśćmi kapusty starając się zachować kształt kopuły
    13. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasu farszu oraz kapusty
    14. Warstwę wierzchnią powinna stanowić podwójna warstwa liści kapusty
    15. Posmaruj kapustę pędzelkiem z olejem oraz owiń kopułę folią aluminiową
    16. Podstawę kopuły „zabandażuj’ mocno bandażem z gazy oraz przypnij koniec wykałaczką
    17. Wstaw do pieca nagrzanego do 170 *C na 50 minut

    Podaj z dowolnym , pikantnym sosem

Porady

Kasza powinna być al dente natomiast liście kapusty tylko zblanszowane po to, aby były elastyczne i dobrze układały się na farszu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta włoska Kasza Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować