Kapusta wigilijna z grzybami jest daniem bez mięsa. Można ją robić zawsze jednak w moim domu jest daniem typowo wigilijnym i postnym. Kapusta wigilijna z grzybami robiona jest tylko raz w roku. Jak ktoś lubi kwaskowe dania to polecam.
4.48 (191 ocen)
Porady
Jeśli kapustę mamy zbyt kwaśną i nie lubimy takiej to można ją troszkę przepłukać wypłukując trochę kwasu. Mam na myśli kapustę kiszoną w domu, te ze sklepu raczej są w sam raz i nie są mocno kwaśne. ilość grzybów także wg uznania, jednak zbyt wiele ich zabije smak kapusty. Taką samą kapustę wigilijną z grzybami tylko drobniej posiekaną używam jako farszu do pierogów. Czas wykonania potrawy jest przybliżony i ciężko go określić gdyż uzależniony jest od tego jaką mamy kapustę - jedną trzeba dłużej pod gotować i poddusić drugą krócej. W czasie gdy kapusta się poddusza można zająć się grzybami i czas wykonania będzie krótszy
Sprawdź też przepis na bigos!
Komentarze