Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną

4.48 (149 ocen)

  • 145 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiszę często kapustę w małych ilościach do bieżącego zużycia, takie ilości do 3 kilogramów. Przeważnie używam kapusty kamiennej głowy, jest ona jedną z najlepszych kapust do kiszenia. Do kapusty dodałam zmrożoną żurawinę błotną która dodaje do kapusty nie tylko witamin ale i specyficznego smaku.

  • 145 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta 1 główka (kamienna głowa 2,5 kg)
    marchew 2 szt. (40 dag)
    żurawina mrożona pół szklanki
    sól 3 płaskie łyżki
    kminek 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki. 1. Będziemy potrzebowali 1 główkę kapusty o wadze 3-3,5 kg, marchew 2 sztuki i pół szklanki mrożonej żurawiny (innej nie dajemy).
  • Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną 2. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy, dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie kapustę znowu dobrze mieszamy i ugniatamy.
  • Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną 3. Wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny).
  • Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną 4. Układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Po wzmożonej fermentacji garnek kamienny z kapustą wstawiam do lodówki minimum na 7 dni.
  • Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną 5. Kapusta kiszona z żurawiną jest bardzo smaczna :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować