Kapusta duszona z pomidorami i karkówką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam podawać tą potrawę mojej rodzinie, kiedy wracają po harcach na śniegu lub z lodowiska. Ciepłe i pożywne danie sprawia, że wracają im siły i rozgrzewają się po długim pobycie na mrozie.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
    puszka pomidorów w puszce,
    60 dag karkówki,
    40 dag pieczarek,
    2 cebule,
    2 łyżki mąki,
    2 łyżki masła,
    olej,
    majeranek,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta duszona z pomidorami i karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta duszona 1. Z kapusty należy wyciąć głąb i poszatkować ją. Cebule pokroić w piórka i zeszklić je na oleju. Na tym samym oleju przesmaż karkówkę przez około 10 min doprawiając ją solą i pieprzem. Do żeliwnego garnka wrzucić kapustę i obficie posypać ją majerankiem i dusić ją aż puści sok. Dodać pieczarki i wlać wodę zakrywając niemalże całą potrawę.Doprawić wszystko solą i pieprzem i dusić ją dalej przez około 20min. Pod koniec duszenia dodać pomidory i zrobić zasmażkę z mąki i masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Karkówka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować