Uwielbiam podawać tą potrawę mojej rodzinie, kiedy wracają po harcach na śniegu lub z lodowiska. Ciepłe i pożywne danie sprawia, że wracają im siły i rozgrzewają się po długim pobycie na mrozie.
15 min
Składniki:
1 mała główka kapusty,
puszka pomidorów w puszce,
60 dag karkówki,
40 dag pieczarek,
2 cebule,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
olej,
majeranek,
sól, pieprz
Kapusta duszona z pomidorami i karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty należy wyciąć głąb i poszatkować ją. Cebule pokroić w piórka i zeszklić je na oleju. Na tym samym oleju przesmaż karkówkę przez około 10 min doprawiając ją solą i pieprzem. Do żeliwnego garnka wrzucić kapustę i obficie posypać ją majerankiem i dusić ją aż puści sok. Dodać pieczarki i wlać wodę zakrywając niemalże całą potrawę.Doprawić wszystko solą i pieprzem i dusić ją dalej przez około 20min. Pod koniec duszenia dodać pomidory i zrobić zasmażkę z mąki i masła.
Komentarze