kapuściana zarzucajka

4.49 (158 ocen)

babcia i mama zawsze mówiły na nią zarzutka, bardzo słynna zupa,rozgrzewająca i ładuje akumulatory w ponure dni, bogata w mnóstwo witamin, wzbogaca odporność i łagodzi przeziębienie. sprawdzona. my ją bardzo lubimy

Składniki:

  • Na zupę potrzeba:
    20-30 dkg kwaszonej kapusty,
    1-2 marchewki pokrojone w krążki lub kostkę,
    1 pietruszkę korzeń –najlepiej drobno posiekaną w kostkę,
    oraz natkę do dekoracji,
    5-7 dorodnych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
    Kawałek selera- pokroić w kostkę lub jeśli domownicy nie lubią pozostawić w kawałku i po ugotowaniu wyjąć,
    5cm pora pokrojonego drobno w kosteczkę, lub 1 mała cebulka
    1-2 ząbki czosnku,
    listek laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    1 łyżeczka majeranku,
    Sól , pieprz, słodka czerwona papryka do smaku,
    Mała cebulka przypieczona na ogniu
    żeberka wędzone lub kości schabowe - najlepiej wędzone

    zasmażka:
    4 łyżki oleju (ja używam słonecznikowego)
    1 czubata łyżka mąki pszennej



Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Kapuściana zarzucajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żeberka lub inną wędzonkę starannie myję i nastawiam z warzywami i przyprawami na gotowanie. po około 20 min od zagotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje prawie do miękkości, następnie dodaję kapustę kwaszoną wcześniej wypłukaną i pokrojoną, bo czasami jest długa.
    zupę gotuję do miękkości kapusty.
    kapustę dodaje do prawie ugotowanych ziemniaków ponieważ kwas zawarty w kapuście nie pozwoliłby zmięknąć ziemniakom jakbym dodała wcześniej.
    do ugotowanej zupy dodaję zasmażkę w złotym kolorze i gotuje jeszcze całość minutkę lub dwie. dosalam zawsze na końcu gdyż kapusta kwaszona zawiera sól i przed jej dodaniem trudno przewidzieć ile soli będzie trzeba dodać.

    podawać samą, z żeberkiem lub kiełbasą.

    smacznego

Porady

najlepsza kapusta na tę zupę jest własnej roboty bo ukwaszona a nie skropiona octem jak można kupić w marketach-pozbawione witamin. czasem jak zostaje nam jakiś rosół to też na nim możemy ugotować tę zupę. jak masz mniej kapusty niż potrzeba to po prostu jej nie płucz, wtedy lepiej się nagotuje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować