Kapuśniaki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Etapy przygotowania
1. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbase.
2. Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na margarynie
3. Kapustę pokroić obgotować po czym odcedzić. Zalać ponownie wodą i gotować wraz z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa uniwersalna) ok 20-25 minut.
4. Kapustę odcedzić i dodać do pieczarek. Do pieczarek dodać także przyrumienioną cebulę z kiełbasą. Według uznania można dodać kminek i pieprz.m Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut.
5. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż, po nakłuwać widelcem. Wzdłuż przygotowanej części ciasta nałożyć farsz. Jedną brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć ciasto tak aby powstał rulon. Górę rulonu posmarować jakiem i posypać kminkiem (całość można pokroić na kawałki).
6. Kapuśniaczki ułożyć na blachę natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok 15-18 minut (wg informacji na opakowaniu ciasta francuskiego)
Porady
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, mozna również podawać z keczupem.
Komentarze