Kapuśniak ze świeżej kapusty

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze i zajmuję się wnukami.Często gotuję zupy, bo mój mąż bardzo je lubi

Składniki:

  • ● 1/2 główki kapusty
    ● cebula
    ● marchewka
    ● 2 pomidory
    ● kość od schabu
    ● majeranek
    ● sól
    ● pieprz
    ● szkl. śmietany 22-proc.
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki masła
    ● sok z cytryny
    ● posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę siekamy i polewamy
    wrzątkiem. Mar chewkę
    kroimy, kość myjemy i wkładamy
    do garnka z wodą. Gotujemy
    wywar. Kość wyjmujemy,
    wsypujemy kapustę,
    doprawiamy i gotujemy.
  • 2. Pomidory sparzamy, obieramy
    ze skórki, kroimy w małe
    kawałki i dodajemy do kapusty.
    Gotujemy ok. 5 minut
  • 3. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
    Wsypujemy posiekaną
    cebulę. Gdy się zrumieni,
    do dajemy śmietanę i majeranek,
    mieszamy. Wlewamy do
    kapusty i chwilę gotujemy.
    Doprawiamy sokiem z cytryny,
    posypujemy koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować