Kapuśniak ze świeżej kapusty

4.5 (158 ocen)

Jesień i zima to najlepszy czas na syte, rozgrzewające posiłki.Jednak wbrew ogólnemu myśleniu, nie muszą być one ani tłuste, ani wysokokaloryczne.Świetnymi posiłkami, które sprawdzą się podczas chłodniejszych dni, a jednocześnie nie przybędzie nam po nich dodatkowych kilogramów, są zupy.

Składniki:

  • główka kapusty, ok. 1kg
    3l wywaru warzywnego
    5 ziemniaków
    3-4 marchewki
    1 cebula
    1 por (biała część)
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz
    majeranek
    posiekana natka pietruszki
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną drobno marchewkę, por i kapustę. Chwilę przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • 2. Bulion doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do niego pokrojone w kostki ziemniaki. Gotować ok. 15 minut. Dodać przesmażone warzywa. Gotować wszystko do miękkości na małym ogniu. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować