Kapuśniak z pęczakiem

4.98 (192 ocen)

  • 40 min

Pyszna rozgrzewająca zupa, kwaśna jak trzeba i do tego syta :)

  • 40 min

Składniki:

  • Proporcje na 5 - 6 osób :

    1,2 kg kapusty kiszonej
    2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki kaszy pęczak
    400g boczku świeżego lub wędzonego
    400 g kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
    sól, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew. łyżeczka cukru
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kwaśnica Kapusta parzybroda

Kapuśniak z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07hpux6 1. Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić i wstawić do gotowania.
    Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą.
    Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i majeranek.
    Na talerzu posypać natką pietruszki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować