Kapuśniak z młodej własnej kiszonej kapusty

4.5 (196 ocen)

Na młodej kiszonej kapuście zwłaszcza własnej, smakuje znacznie lepiej.

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty + 2 średnie marchewki + sól
    200 g pieczarek
    2 cebule + 3 duże ząbki czosnku
    400 g wędzonego boczku
    sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z młodej własnej kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12unprp 1. Zrobić własną kiszoną kapustę (można od razu użyć więcej produktów, będzie na pyszną surówkę, bigos i inne smakołyki).
    W tym celu kapustę poszatkować, dodać tartą marchew i sól, wygnieść dość intensywnie aż puści sok i zmniejszy znacznie objętość, przełożyć do kamiennego lub zwykłego emaliowanego garnka, ociążyć talerzem i odstawić na 3 - 5 dni (zależy od temperatury otoczenia).
    Codziennie kapustę pomieszać i powygniatać, po tym czasie jest już gotowa do jedzenia.
  • image-161000n 2. 1.5 kg kiszonej kapusty przełożyć do garnka, dodać przesmażony boczek, póżniej podduszoną cebulę z pieczarkami i posiekany czosnek.
    Dodać przyprawy, gotować do miękkości kapusty.
  • image-19u2n2h 3. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować