Śmietankowy kapuśniak z kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydło z kurczaka zalać oczyścić , umyć i zalać 2 litrami wody i gotować przez 30 minut.Po tym czasie mięso wyjąć z garnka i odłożyć na bok.
Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę ,warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do wywaru z mięsa gotować do miękkości.Następnie dodać,kawałki ugotowanego mięsa oddzielonego od kości i pokrojoną w plasterki kiełbasę .
Przyprawić do smaku solą , pieprzem, gałką muszkatołową ,mielonym kminkiem . Zdjąć z ognia.
Śmietankę zmiksować z żółtkiem dodać do zupy i wymieszać.
2.Przed podaniem posypać startym żółtym serem i posiekanym koperkiem.
Komentarze