Śmietankowy kapuśniak z kiełbasą i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna , pożywna zupa dla całej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty(małej)
    1 skrzydło z indyka
    5 ziemniaków
    po kawałku marchewki , pietruszki i selera
    200g kiełbasy z piersi kurczaka
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    1 żółtko
    gałka muszkatołowa
    mielony kminek
    pieprz ziołowy
    sól
    2 łyżki posiekanego koperku
    50 g sera żółtego(startego)

Śmietankowy kapuśniak z kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydło z kurczaka zalać oczyścić , umyć i zalać 2 litrami wody i gotować przez 30 minut.Po tym czasie mięso wyjąć z garnka i odłożyć na bok.
    Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę ,warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do wywaru z mięsa gotować do miękkości.Następnie dodać,kawałki ugotowanego mięsa oddzielonego od kości i pokrojoną w plasterki kiełbasę .
    Przyprawić do smaku solą , pieprzem, gałką muszkatołową ,mielonym kminkiem . Zdjąć z ognia.
    Śmietankę zmiksować z żółtkiem dodać do zupy i wymieszać.
  • 2. Przed podaniem posypać startym żółtym serem i posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy