Kapuśniak z małymi pulpetami

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

gotujemy kapuśniak

  • 50 min

Składniki:

  • pulpeciki
    1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 średnia cebula starta na tartce
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
    • mąka pszenna do obtoczenia
    • olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
    2 lub 3 litry wywaru z warzyw
    Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    1 mała cebula
    pół małego selera
    200 g wędzonego boczku lub bekonu
    pół łyżeczki kminku
    pół łyżeczki majeranku
    4 średnie ziemniaki
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1łyż. mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z małymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opis przygotowania
    pulpeciki
    1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 średnia cebula starta na tartce
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
    • mąka pszenna do obtoczenia
    • olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
    Do większej miski włożyć mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz , Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.i odstawiamy następnie gotujemy kapuśniak

    2 lub 3 litry wywaru z warzyw
    Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    1 mała cebula
    pół małego selera
    200 g wędzonego boczku lub bekonu
    pół łyżeczki kminku
    pół łyżeczki majeranku
    4 średnie ziemniaki
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1łyż. mąki
    Do gotującego się wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler gotować przez 7 minut następnie dodajemy kiszoną kapustę i przyprawiamy 3 ziarenka ziela angielskiego ,2 liście laurowe,pół łyżeczki kminku ,pół łyżeczki majeranku gotujemy to przez 10 minut ,
    Kroimy na drobną kostkę boczek. Smażymy go na wolnym ogniu. Kiedy powstaną skwarki dodajemy je do zupy (ale zostawiamy na patelni wytopiony tłuszcz)
    Kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na tłuszczu z boczku dodajemy 1 dużą łyżkę mąki i robimy zasmażkę i dodajemy do zupy , następnie dodajemy wcześniej zrobione pulpety
    i gotujemy pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu przez 5 minut ..
    Kiedy zupa będzie już gotowa można ją doprawić pieprzem i solą .



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować