pulpeciki
1/2 kg mięsa mielonego
• 1 średnia cebula starta na tartce
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
• mąka pszenna do obtoczenia
• olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
2 lub 3 litry wywaru z warzyw
Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 mała cebula
pół małego selera
200 g wędzonego boczku lub bekonu
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki majeranku
4 średnie ziemniaki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1łyż. mąki
Kapuśniak z małymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opis przygotowania
pulpeciki
1/2 kg mięsa mielonego
• 1 średnia cebula starta na tartce
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
• mąka pszenna do obtoczenia
• olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
Do większej miski włożyć mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz , Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.i odstawiamy następnie gotujemy kapuśniak
2 lub 3 litry wywaru z warzyw
Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 mała cebula
pół małego selera
200 g wędzonego boczku lub bekonu
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki majeranku
4 średnie ziemniaki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1łyż. mąki
Do gotującego się wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler gotować przez 7 minut następnie dodajemy kiszoną kapustę i przyprawiamy 3 ziarenka ziela angielskiego ,2 liście laurowe,pół łyżeczki kminku ,pół łyżeczki majeranku gotujemy to przez 10 minut ,
Kroimy na drobną kostkę boczek. Smażymy go na wolnym ogniu. Kiedy powstaną skwarki dodajemy je do zupy (ale zostawiamy na patelni wytopiony tłuszcz)
Kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na tłuszczu z boczku dodajemy 1 dużą łyżkę mąki i robimy zasmażkę i dodajemy do zupy , następnie dodajemy wcześniej zrobione pulpety
i gotujemy pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu przez 5 minut ..
Kiedy zupa będzie już gotowa można ją doprawić pieprzem i solą .
Komentarze