Kapuśniak z łazankami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na lekki, pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta
    1 duża marchew
    1 mały seler
    1 pietruszka
    3 ziemniaki
    200 g makaronu łazanki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1,5 l bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    koperek
    kminek mielony
    sól, pieprz

Kapuśniak z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min.

    Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości.

    Całość doprawimy kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy