Kapuśniak z grzybami na śliwkowo

0 (0 ocen)

Pyszny kapuśniak w mało znanej wersji.

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty, 2 garście suszonych grzybów, 2 średnie cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 10 suszonych śliwek, 1 łyżka powideł śliwkowych, 5 ziaren jałowca, 3 listki laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, śmietana- 4 łyżki, natka pietruszki do posypania.

Kapuśniak z grzybami na śliwkowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Marchew, pietruszkę obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa, jałowiec i liście laurowe zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy. Wywar gotujemy pod przykryciem około 30 min. Przecedzamy przez sitko. Kapustę siekamy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy grzyby, pokrojone w paseczki śliwki. Całość zalewamy wywarem. Gotujemy pod przykryciem około 30 min. Dodajemy zasmażkę zrobioną z mąki i masła oraz powidła śliwkowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy