Kapuśniak z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Wsypujemy 2 łyżki soli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, opłukaną włoszczyznę. Gotujemy ok. 30 minut.
2.Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Po 30 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie żeberka i włoszczyznę wyjmujemy z zupy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobniej i dodajemy do zupy.
3.Kapustę płuczemy i kroimy. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po 15 minutach gotowania dodajemy do zupy kapustę i dynię i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze