Kapuśniak z dynią

0 (0 ocen)

Pożywny kapuśniak z dodatkiem dyni. Rozgrzewająca i pełna witamin zupa. Pomysł na kapuśniak z dynią bardzo zasmakował mojej rodzinie.

Składniki:

  • - 1 kg żeberek
    - 2 liście laurowe
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - 10 ziaren pieprzu
    - pęczek włoszczyzny(natka pietruszki, selera, por)
    - 6 średnich ziemniaków
    - 2 duże marchewki
    - 1 korzeń dużej pietruszki
    - 1 korzeń średniego selera
    - 0,5 kg kapusty kiszonej
    - 30 dag obranej dyni
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Wsypujemy 2 łyżki soli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, opłukaną włoszczyznę. Gotujemy ok. 30 minut.
  • 2. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Po 30 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie żeberka i włoszczyznę wyjmujemy z zupy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobniej i dodajemy do zupy.
  • kapustę płuczemy i kroimy, dynię ścieramy na tarce 3. Kapustę płuczemy i kroimy. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po 15 minutach gotowania dodajemy do zupy kapustę i dynię i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Do zupy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować