Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym

0 (0 ocen)

Zupa wymyśliła się sama pod wpływem chwili. Efekt końcowy więcej niż zadowalający :)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    mały kawałek bulwy selera
    1 łodyga selera naciowego
    1 pietruszka
    1 marchewka
    kawałek pora
    ćwierć małej główki kapusty włoskiej
    puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej
    3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki
    2 drobiowe kostki bulionowe
    2 litry wody
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    kminek mielony
    suszony koperek

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obrane i umyte warzywa 1. Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry.
  • Kolejność dodawania składników 2. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość.
  • Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 3. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy