Kapuśniak na żeberkach

5 (168 ocen)

  • 60 min

Pyszna, rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g żeberek
    500 g kiszonej kapusty
    3 marchewki
    1 cebula
    1 łyżka suszonych warzyw
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    majeranek
    koper
    pieprz
    sól
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalać dwoma litrami wody. Doprowadzić do wrzenia zdejmując dokładnie zbierającą się pianę.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i razem z przyprawami( ziele, liść, suszone warzywa) dodać do zupy. Gotować 20 - 25 minut.
  • 3. Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać i dodać do zupy. Dodać majeranek i koper, gotować do miękkości kapusty.
  • 4. Z masła, smalcu i mąki zrobić zasmażkę. Dodać na koniec do zupy, doprawić pieprzem i solą i zagotować. Gdyby zupa była za gęsta to przed dodaniem zasmażki dolać trochę wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować