Zimą uwielbiamy takie zupy. Z domową kiszoną kapustą i wędzonym udkiem są pyszne i rozgrzewające.
Składniki:
2 udka wędzone
4 ziemniaki
1 duża marchew
1 łodyga selera naciowego
1 mały por
0,5 kg kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 łyżeczka kminku
Sól i pieprz do smaku
Kapuśniak na wędzonych udkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udka umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać marchew startą na dużych oczkach oraz seler posiekany w kosteczkę. Gotować do miękkości warzyw.
Por oczyścić i posiekać, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut.
Udka wyjąć z zupy, przestudzić. Kiszoną kapustę osączyć (sok zachować), posiekać drobno i wrzucić do zupy, dodać kminek, gotować kilka minut.
Obrać mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, doprawić solą do smaku, jeśli trzeba to też pieprzem
Komentarze