Kapuśniak na wędzonych udkach

4.47 (146 ocen)

Zimą uwielbiamy takie zupy. Z domową kiszoną kapustą i wędzonym udkiem są pyszne i rozgrzewające.

Składniki:


  • 2 udka wędzone
    4 ziemniaki
    1 duża marchew
    1 łodyga selera naciowego
    1 mały por
    0,5 kg kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu
    1 łyżeczka kminku
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak na wędzonych udkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Udka umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać marchew startą na dużych oczkach oraz seler posiekany w kosteczkę. Gotować do miękkości warzyw.

    Por oczyścić i posiekać, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut.

    Udka wyjąć z zupy, przestudzić. Kiszoną kapustę osączyć (sok zachować), posiekać drobno i wrzucić do zupy, dodać kminek, gotować kilka minut.

    Obrać mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, doprawić solą do smaku, jeśli trzeba to też pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować