Ja tu modzę jak wykorzystać "mojego" jelonkaOt co wymyśliłem z bulionu powstałym podczas przygotowywania pasztetu ...Kapuśniak na bulionie z jelenia...Pyszny!
2 godz. 30 min
Składniki:
Bulion:
1 kg mięsa z jelenia
1/2 kg boczku wędzonego
200 g wędzonej słoniny
400 g łopatki wieprzowej
200 g marchewki
pietruszka
seler
por (biała część)
2 cebule
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól
Dodatkowo:
200 g suszonych grzybów
400 g kapusty kiszonej
3 liście laurowe
jałowiec 2 szt
kilka plastrów boczku wędzonego
kiełbasa wędzona (u nie bukowa)
4 ziemniaki
2 marchewki
cebula
łyżka smalcu
łyżka mąki
Kapuśniak na bulionie z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy.
Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.
Komentarze