Kapuśniak jest szczególną potrawą ponieważ kojarzy mi się z dzieciństwem , kiedy to w zimie zjeżdżałam na sankach i wracałam do domu w przemoczonych ubraniach , babcia rozgrzewała mnie właśnie kapuśniakiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
30 dkg żeberek
10 dkg boczku
1 marchewka
3-4 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Kapuśniak babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak ugotować kapuśniak
Żeberka płuczemy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy garnek na gazie i dodajemy kiszoną kapustę wraz z marchewką , cebulą i przyprawami. Boczek kroimy w małą kosteczkę , podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnczku . Odcedzić i odstawić.
Kapuśniak powinien gotować się ok 1,5 godziny na wolnym ogniu do momentu aż mięsko w żeberkach będzie miękkie. Po ugotowaniu połączyć z ziemniakami zaraz przed podaniem.
Smacznego!
Komentarze