Jestem tak wielką fanką tej zupy, że jak ją gotuję, to od razu wielki garnek- na dwa dni. Jej przygotowanie może i jest trochę czasochłonne, ale pyszny smak i miłe ciepełko w brzuchu po jej zjedzeniu wynagradza poświęconą jej pracę.
2 godz. 20 min
Składniki:
-1 kg kiszonej kapusty
-1 biodrówka wieprzowa
-1 pęczek włoszczyzny (z natką)
-15 dag kiełbasy
-15 dag boczku
-8 ziemniaków
-2 cebule
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-5 listków laurowych
-5 ziaren ziela angielskiego
-1 łyżeczka vegety+ odrobina ewentualnie do doprawienia zupy
-pół łyżeczki kminku
-pieprz do smaku
-olej do smażenia
-woda do ugotowania zupy
1.Kapustę w razie potrzeby płuczemy (jeżeli wydaje nam się zbyt kwaśna, ja nie płuczę bo uwielbiam kwaśną zupę), siekamy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby przykryła całą kapustę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i kminek, gotujemy od czasu do czasu mieszając.
2.Biodrówkę zalewamy wodą w osobnym garnku (tak by lekko go zakryła) i gotujemy 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy do mięsa obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut.
3.W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gdy już będą pokrojone z garnka z mięsem wyjmujemy biodrówkę i włoszczyznę, odkładamy na miskę i studzimy, a do garnka wsypujemy ziemniaki. Gotujemy 15 minut, do miękkości.
4.Mięso z biodrówki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się kapusty. Dokładnie mieszamy.
5.Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, wywar wraz z nimi wlewamy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie pokrojoną w kostkę cebulę z kiełbasą, boczkiem szklimy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut.
6.Zupę doprawiamy według uznania i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut aby smaki się połączyły.
Komentarze