1.Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja roztrzepać z cukrem, dodać resztę mleka, masło, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Kapustę dusić do miękkości. Cebulę zeszklić na oliwie, wymieszać z kapustą, doprawić majerankiem i pieprzem.
3.Gdy ciasto podwoi objętość, odrywać kawałki ciasta wielkości jaja, lekko rozwałkować, nałożyć nadzienie i zlepić, formując bułeczkę.
4.Bułeczki wyłożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziołami, zostawić do napuszenia na ok. 20 minut.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w 180st.C.
Upieczone bułeczki można posmarować po wierzchu masłem.
Komentarze