Kapuśniaczek ze słodkiej kapusty

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekko odmłodzony przepis mojej Babci. Słodko-pikantny wiosenny kapuśniaczek o wyrazistym smaku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - poszatkowana młoda kapusta: 1 sztuka
    - krojone pomidory: 1 puszka
    - pokrojone w kostkę ziemniaki: 4 sztuki
    - pokrojony w kostkę tłusty boczek: 50 gramów
    - pokrojona w półplasterki wieprzowa kiełbasa: 100 gramów
    - pokrojone w plasterki ząbki czosnku: 3 sztuki
    - Posiekany koperek: 1 pęczek
    - sos Worcestershire: 2 łyżki
    - listki laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - czarnuszka: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniaczek ze słodkiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na malutkim ogniu wytapiamy boczek, następnie podsmażamy kiełbasę i czosnek. Gdy kiełbasa będzie rumiana dodajemy kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, cukier, kminek i czarnuszkę i całość podlewamy 1,5 litra wrzącej wody. Gotujemy 10 minut.
  • 2. Do garnka dokładamy pomidory, ziemniaki, sos Worcestershire, solimy do smaku i gotujemy dalsze 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować