Kapuśniaczek ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatna zupa krem o ciekawym smaku. Możemy dodać do niej również szczyptę mielonego kminku.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 5 sztuk
    - bulion drobiowy: 5 szklanek
    - mała kapusta biała albo włoska: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - śmietana 18 %: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - Posiekany koperek: 1 pęczek
    - starty żółty ser: 5 dekagramów
    - sól, pieprz, cukier: 1 szczypta

Kapuśniaczek ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Kapustę szatkujemy.
  • 3. Zalewamy warzywa gorącym bulionem, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy.
  • 4. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny.
  • 5. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy.
  • 6. Podgrzewamy, uważając aby nie zagotować.
  • 7. Przed podaniem posypujemy koperkiem i startym żółtym serem (ja z sera zrezygnowałam).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy