1.Kapustę kiszoną lekko odciskamy z soku, żeby nie była za kwaśna, szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy kapusta będzie miękka wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i doprawiamy do smaku przyprawą do kapusty, pieprzem i solą ( ja do farszu dodaję również majeranek).
2.Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdy kwadracik układamy sporą łyżkę farszu i sklejamy ze sobą naprzeciwległe wierzchołki. Żółtko roztrzepujemy widelcem i małym pędzelkiem smarujemy każdego kapuśniaczka, co sprawi, że po upieczeniu będą one złociste. Na koniec posypujemy je lekko majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 10 minut.
Komentarze