Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kalarepkę najczęściej jadam surową, ewentualnie dodaję ją do zup. Dziś jednak postanowiłam przygotować kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym. Danie proste, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na kalarepki:
    ◦300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    ◦100 g ryżu basmati
    ◦1 duża cebula
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦1 mała cukinia
    ◦1 puszka krojonych pomidorów
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ◦1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
    ◦1 łyżka oleju
    ◦6-8 kalarepek

    Składniki na sos pomidorowy:
    ◦3-4 świeże pomidory
    ◦2-3 cebule
    ◦1 puszka krojonych pomidorów
    ◦4 ząbki czosnku
    ◦2-3 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
    ◦½ łyżeczki suszonego oregano
    ◦1 łyżka oleju
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦opcjonalnie szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym 1. Przygotowanie sosu pomidorowego:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dusimy wszystko aż nadmiar płynów odparuje. Pod koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos byłby kwaśny można dodać odrobinę cukru. Gotowy sos odstawiamy na bok.
  • Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym 2. Przygotowanie kalarepek:
    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy żeby przestygł. Kalarepki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Ugotowane kalarepy studzimy. Ścinamy wierzch kalarepek i wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1 cm grubości. Miąższ drobno siekamy i odkładamy.

    W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula zacznie się szklić dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy miąższ z kalarepki. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, zioła i poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym 3. Jeśli okazałby się, że farsz jest suchy można dodać 2-3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego.

    Kalarepki napełniamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    Kalarepy podajemy z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować