Pyszne warzywo jakim jest kalafior, zatopione pod beszamelowym sosie posypane ostrym serem-oscypkiem, to propozycja do młodych ziemniaczków , można go też podać do mięsa na pewno odmieni nasze codzienne menu, a przy tym prosto i tanio!
Kalafior pod beszamelem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora myjemy dzielimy na różyczki, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym wcześniej.
2.Sos:
Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy mąkę, przesmażamy chwilę,Wlewamy mleko, mieszamy cały czas aż zacznie gęstnieć, w trakcie wlewamy tez rosół,doprawiamy do smaku solą gałką i białym pieprzem wlewamy sok z cytryny, mieszamy sos.Zestawiamy z ognia.Gorącym sosem zalewamy kalafior
3.Wierzch posypujemy startym oscypkiem, zapiekamy 30 minut w piekarniku.Podajemy gorący z natką pietruszki.
Komentarze