Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne warzywo jakim jest kalafior, zatopione pod beszamelowym sosie posypane ostrym serem-oscypkiem, to propozycja do młodych ziemniaczków , można go też podać do mięsa na pewno odmieni nasze codzienne menu, a przy tym prosto i tanio!

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    3 łyżki startego maślanego oscypka
    natka pietruszki do posypania

    Sos beszamelowy:
    1/2 litra mleka
    1 szklanka rosołu drobiowego
    2 łyżki mąki
    2 czubate łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    gałka muszkatołowa do smaku
    biały pieprz do smaku
    sól morska do smaku

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1blqpid 1. Kalafiora myjemy dzielimy na różyczki, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym wcześniej.
  • image-2415c0u 2. Sos:
    Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy mąkę, przesmażamy chwilę,Wlewamy mleko, mieszamy cały czas aż zacznie gęstnieć, w trakcie wlewamy tez rosół,doprawiamy do smaku solą gałką i białym pieprzem wlewamy sok z cytryny, mieszamy sos.Zestawiamy z ognia.Gorącym sosem zalewamy kalafior
  • image-25cswsp 3. Wierzch posypujemy startym oscypkiem, zapiekamy 30 minut w piekarniku.Podajemy gorący z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy