Kalafior marynowany z czosnkiem i koprem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tak przygotowany kalafior jest smacznym dodatkiem do obiadu, dań z grilla, do sałatek i jako składnik zimnego bufetu.

  • 45 min

Składniki:

  • kalafior
    woda 4-5 szkl.
    ocet 10 % 1 szkl.
    sól do smaku
    cukier 2/3 szkl.
    koper świeży do smaku
    pieprz czarny ziarnisty
    liście laurowe
    ziele angielskie całe
    czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Kalafior marynowany z czosnkiem i koprem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03f14bf 1. Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki, zblanszować przez kilka minut w dobrze osolonym wrzątku, odcedzić i dokładnie odsączyć na sicie.

    Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet i posolić do smaku.
    W słoikach ułożyć różyczki kalafiora, dodać czosnek pokrojony w plasterki, łodyżki zielonego kopru oraz przyprawy - po 1 liściu laurowym, po 2-4 kulki ziela angielskiego oraz po kilka kulek pieprzu na każdy słoik. Zalać gorącą marynatą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20-30 minut na małym płomieniu.

    Słoiki odstawić do ostygnięcia, w międzyczasie ew. dokręcić.
    Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować