KALAFIOR ZAPIEKANY Z POMODORAMI

4.5 (173 ocen)

Pieczenie i gotowanie to moje hobby. Kalafior zapiekany z pomidorami jest pyszny, smakował całej rodzinie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    • Duży kalafior
    • Sól
    • Cukier
    • Łyżeczka masła
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oliwy
    • Filiżanka utartego żółtego sera
    • 3 dorodne jędrne pomidory
    • Tymianek
    • Sól czosnkowa
    • Tłuszcz do wysmarowania formy
    • Bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior zapiekany z pomodorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła wkładamy wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki), dokładnie wypłukany, podzielony na różyczki kalafior i gotujemy nie dłużej niż przez 8 minut Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito do odsączenia.
  • 2. 2. Pokrojone w cienkie piórka cebule podsmażamy na oliwie, często mieszając i nie dopuszczając, by się zrumieniły.
  • 3. 3. Obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki, usuwając z nich pestki.
  • 4. 4. Na spód wysmarowanego tłuszczem, posypanego tartą bułką naczynia do zapiekania wykładamy zeszkloną cebulę, posypujemy solą czosnkową i roztartymi w dłoniach ziołami. Na cebuli rozkładamy cząstki pomidorów, na nich – różyczki kalafiora. Całość oprószamy przyprawami, wierzch posypujemy utartym serem, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i zapiekamy nie dłużej niż 20 min. Podajemy, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować