Kalafior zapiekany z pomodorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła wkładamy wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki), dokładnie wypłukany, podzielony na różyczki kalafior i gotujemy nie dłużej niż przez 8 minut Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito do odsączenia.
2.2. Pokrojone w cienkie piórka cebule podsmażamy na oliwie, często mieszając i nie dopuszczając, by się zrumieniły.
3.3. Obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki, usuwając z nich pestki.
4.4. Na spód wysmarowanego tłuszczem, posypanego tartą bułką naczynia do zapiekania wykładamy zeszkloną cebulę, posypujemy solą czosnkową i roztartymi w dłoniach ziołami. Na cebuli rozkładamy cząstki pomidorów, na nich – różyczki kalafiora. Całość oprószamy przyprawami, wierzch posypujemy utartym serem, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i zapiekamy nie dłużej niż 20 min. Podajemy, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Komentarze