Kalafior z pomidorami i rukolą do obiadu

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kalafior z pomidorami i rukolą do obiadu jest to przepyszna sałatka, do przygotowania w kilka chwil i z dosłownie kilku składników. Idealna będzie też jako samodzielna sałatka a jeśli ktoś preferuje lżejsze sałatki to proponuję użycie jogurtu naturalnego zamiast śmietany:)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    ½ dużego kalafiora
    2 duże pomidory
    4 garście rukoli
    200 g śmietany
    sól, pieprz
    pieprz kolorowy świeżo mielony

Kalafior z pomidorami i rukolą do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut (tak by nie rozgotować), ugotowany kroimy do salaterki na mniejsze kawałki.
  • 2. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki a każdą z nich na mniejsze kawałki, dodajemy do kalafiora.
  • 3. Umytą i osuszoną rukolę rwiemy na mniejsze kawałki (chyba, że są już małe;)) i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do kalafiora, dokładnie mieszamy.

Porady

Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielną sałatkę (wtedy śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym) :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy