Kalafior w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior obrać i wypłukać w zakwaszonej wodzie. Obgotować w wodzie z solą. Podzielić na różyczki (mniejsze kawałki).
Jajka wybić dodać mleko i mąkę. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Cebule obrać i drobniutko pokroić dodać do ciasta. Doprawić solą do smaku.
Rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną połówkę cebuli. Kawałki kalafiora maczać w cieście i smażyć na oleju na rumiano. Gdy cebula zacznie ciemnieć wyjąć z tłuszczu. Kalafior można smażyć na głębokim tłuszczu albo na patelni często obracając.
Dodatek smażącej się cebuli sprawia że kalafior ma smak cebulki. Jeśli ktoś nie lubi może cebule pominąć.
Komentarze