Kalafior w cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczny z dodatkiem cebulki.

  • 40 min

Składniki:

  • kalafior 1 szt

    na ciasto

    jajka 2 duże szt
    mleko 1/2 szkl
    mąka ok 1 szkl
    cebula 1/2 szt
    sól

    dodatkowo

    cebula 1/2 szt

    do smażenia

    olej

Kalafior w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior obrać i wypłukać w zakwaszonej wodzie. Obgotować w wodzie z solą. Podzielić na różyczki (mniejsze kawałki).
    Jajka wybić dodać mleko i mąkę. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Cebule obrać i drobniutko pokroić dodać do ciasta. Doprawić solą do smaku.
    Rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną połówkę cebuli. Kawałki kalafiora maczać w cieście i smażyć na oleju na rumiano. Gdy cebula zacznie ciemnieć wyjąć z tłuszczu. Kalafior można smażyć na głębokim tłuszczu albo na patelni często obracając.

    Dodatek smażącej się cebuli sprawia że kalafior ma smak cebulki. Jeśli ktoś nie lubi może cebule pominąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy