KAKAOWO - RUMOWE CIASTO Z WANILIOWYM KREMEM I KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo wilgotne a zarazem puszyste ciasto przełożone delikatnym kremem z serka i konfitura wiśniową, polecam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki (w tym 2 łyżki mąki kartoflanej)
    7 jajek
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek rumowy

    Poncz:
    1/2 szklanki mocno zaparzonej herbaty
    2-3 łyżki rumu

    Krem serowy:
    350 ml serka homogenizowanego
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru
    olejek waniliowy
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody

    1 słoiczek konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty)
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowo - rumowe ciasto z waniliowym kremem i konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru.Żółtka rozmieszać z octem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian żółtka, mąke przesianą z proszkiem i kakao oraz olej, oraz kilka kropel olejku rumowego i delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Wyłoćyć na forme (25/35 cm) wyłożona papierem i wysmarowana tluszczem. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 2. Ciasto przekroić na pół, nasączyć herbatą z rumem.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem dodać po łyżce serka oraz żelatyne rozpuszczona w przegotowanej wodzie, i delikatnie zmiksować.
  • 4. Na jedną częsc placka wylozyc 1/2 sloiczka konfitury oraz 2/3 masy serowe, nakryć drugą częścią placka, czynność powtórzyc. Posypać startą czekoladą.

Porady

Zamiast konfitury wiśniowej możemy użyć innego dżemu np. z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować