Kakaowo - rumowe ciasto z waniliowym kremem i konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru.Żółtka rozmieszać z octem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian żółtka, mąke przesianą z proszkiem i kakao oraz olej, oraz kilka kropel olejku rumowego i delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Wyłoćyć na forme (25/35 cm) wyłożona papierem i wysmarowana tluszczem. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
2.Ciasto przekroić na pół, nasączyć herbatą z rumem.
3.Śmietankę ubić z cukrem dodać po łyżce serka oraz żelatyne rozpuszczona w przegotowanej wodzie, i delikatnie zmiksować.
4.Na jedną częsc placka wylozyc 1/2 sloiczka konfitury oraz 2/3 masy serowe, nakryć drugą częścią placka, czynność powtórzyc. Posypać startą czekoladą.
Porady
Zamiast konfitury wiśniowej możemy użyć innego dżemu np. z czarnej porzeczki.
Komentarze