Kakaowe ciasteczka z dziurką

0 (0 ocen)

Pyszne, aromatyczne,a do tego bardzo kruche kakaowe ciasteczka. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej
    200 g masła lub margaryny
    100 g cukru pudru
    50 g mąki kukurydzianej
    20 g kakao
    2 żółtka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kakaowe ciasteczka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, cukier puder, kakao oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone i pokrojone w małą kostkę masło oraz żółtka. Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które po owinięciu w folię spożywczą wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
    Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie zatyczka od butelki) wycinamy ciasteczka. We wnętrzu każdego mniejszą foremką robimy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 -20 minut.
    Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować