Ciasto Kakaowo-czekoladowa brzoskwinka

0 (0 ocen)

Niezbyt słodkie ciasto na kakaowym kruchym spodzie

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD:
    10 dag masła
    4 łyżki cukru
    1 duże jajko
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao
    WARSTWA BUDYNIOWA:
    Budyń czekoladowy bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)
    0,5 litra mleka
    2-3 łyżki cukru
    WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
    60 dag brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Galaretki

Ciasto kakaowo-czekoladowa brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Formę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem, dodać przesianą z dodatkami mąkę i wymieszać.
    Ciastem wykleić dno blaszki.
    Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem)
  • 2. WARSTWA BUDYNIOWA:
    Budyń ugotować w 0,5 litra mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dosładzając według upodobania.
    Gorący rozsmarować na upieczonym spodzie.
  • 3. WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
    Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i umieścić w pojemniku z miarką.
    Dolać wody do objętości 1 litra.
    Całość przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty.
    Odebrać około szklanki masy, zmiksować ją i ponownie dołożyć do rondla.
    Dodać galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Tężejącą masę wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać powierzchnię.
    Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Kruchy spód można zastąpić biszkoptem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować