Ciasto kakaowe z kokosową wkładką

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Polecam szczególnie smakoszom wiórek kokosowych.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    kostka margaryny
    1 szkl. cukru pudru
    6 jaj
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 2/3 szkl mąki pszennej
    3 łyżki kwaśnej smietany
    3 łyżki kakao

    wkładka kokosowa:
    1 szkl. cukru pudru
    1 i 2/3 szkl. wiórków kokosowych
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z 1 cytryny
    6 łyżek słodkiej śmietanki

    ponadto:
    tabliczka czekolady deserowej
    50 g margaryny
    3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z kokosową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka, później resztę składników. Na koniec połączyć masę kakową z pianą z bialek.
  • 2. Śmietankę ubić, dodać pozostałe składniki masy, wymieszać.
  • 3. Połowę ciasta kakowego przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na to kokosowy wkład, następnie pozostałe ciasto kakaowe. Piec 30-35 minut w 180 stopniach C.
  • 4. Do wykonania polewy przekładamy wszystkie składniki do rondelka (poza wiórkami kokosowymi), podgrzewamy stale mieszając. Po połączeniu się składników smarujemy polewą ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować