Kakaowe powidła śliwkowe

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wyśmienite połączenie kakao i śliwek doskonałe na śniadanie lub do przekładania ciasta. Świetnie zastępuje smarowidła czekoladowe.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -3kg śliwek węgierek bez pestek
    -1kg cukru
    -2 cukry waniliowe
    -150g ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kakaowe powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki mielimy, przekładamy do garnka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  • Powidła śliwkowe 2. Gdy część wody odparuje i masa trochę zgęstnieje, wsypujemy cukier waniliowy i kakao. Smażymy jeszcze przez chwilę pilnując by nie przypalić kakao.
  • 3. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Powidła śliwkowe

To może cię zainteresować