Kakaowe ciasto greckie na białkach

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Wykorzystałam nadmiar białek, które miałam w lodówce. Takie ciasto piekłam pierwszy raz, wyszło bardzo delikatne, lekko kwaskowe, pyszne ciasto. Jeśli chcemy by było wyższe wtedy należy użyć tortownicy o dużo mniejszej średnicy.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28 cm
    Składniki:
    2 jogurty typu greckiego 2x400 g
    6 białek
    2 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    Szczypta soli
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki kakao
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania ciasta
    Dowolne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kakaowe ciasto greckie na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka posolić, dodać cukier puder, ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, ubić z białkami. Proszek budyniowy wymieszać z kakao, dodawać porcjami do ubitej masy na przemian z jogurtem, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wylać ciasto, piec 1 godz. w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto, tuż przed spożyciem posypać cukrem pudrem, udekorować dowolnymi owocami - u mnie wiśnie otoczone w brązowym cukrze.

Porady

1.na wierzch ciasta można ułożyć świeże truskawki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować