Kakaowe babeczki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki:
Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
2.Krem: Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wystudzić. Utrzeć masło dodając po trochu masę orzechową.
3.Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy ją nożem w małe kosteczki.
4.Babeczki napełniamy kremem, dekorujemy galaretką, serduszkami i perełkami.
Komentarze