KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM

4.5 (178 ocen)

efektowne babeczki, doskonałe na każdą okazję, pięknie udekorują stół i stanowią pyszny deser

Składniki:

  • Składniki na 15 babeczek:

    2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka śmietany
    Dodatkowo: olej i bułka tarta
    Krem orzechowy:
    2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła

    Dodatkowo:
    ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne, czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Kakaowe babeczki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:
    Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
    Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
  • 2. Krem: Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wystudzić. Utrzeć masło dodając po trochu masę orzechową.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy ją nożem w małe kosteczki.
  • 4. Babeczki napełniamy kremem, dekorujemy galaretką, serduszkami i perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować