Kakaowa rolada w piegi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kakaowy biszkopt - lekko cytrynowy maślany krem ( z budyniem ) i połamane kawałki gorzkiej czekolady w tym kremie .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 jajka
    3,5 łyżki cukru
    1/3 szklanki mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder
    2 łyżki kakao
    sok z cytryny
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    listki mięty ( melisy ) do dekoracji
    1 kostka masła
    25 mll alkoholu ( ja dałam cytrynówkę )
    1/2 szklanki mleka
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia- cukier będzie w masie maślanej )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowa rolada w piegi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka z cukrem 1. Nastawić piekarnik na 200 * C .
    Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) .
  • biszkopt kakaowy 2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia , kakao .
  • biszkopt kakaowy 3. Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
    Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
  • biszkopt kakaowy 4. W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
    Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.
  • biszkopt kakaowy- rolada 5. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
  • krem do rolady 6. Zagotować mleko i wlać zmieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody budyń .Zagotować mieszając . Odstawić do ostygnięcia .
    W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru , 25 mll cytrynówki , otartą skórką cytrynową .Dodawać po łyżce budyń - cały czas miksując .
    Połowę czekolady połamać na drobne kawałki ( można w moździerzu ).Wymieszać z kremem .
  • rolada kakaowa 7. Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .
  • rolada kakaowa 8. Na zwiniętą roladę nakładamy resztę kremu rozsmarowując go po wierzchu i bokach i posypać utartą na tarce ( grube oczka ) połową czekolady i ziarenkami kawy . Można położyć też kandyzowane wiśnie lub inne owoce czy kandyzowaną skórkę pomarańczową .
    Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .

Porady

Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .Ciemny biszkopt jest jednak cięższy i łatwiej pęka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować