Kakaowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Proste, smaczne i szybkie ciasto. Na każdą okazję jak i bez okazji, jako słodka przekąska.

Składniki:

  • na standardową blaszkę prostokątną:

    biszkopt:
    7 jajek XL
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masa kakaowa:
    250g masła
    3 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki kakao
    szklanka mleka
    szklanka cukru
    dodatkowo:
    szklanka jagód ( mrożonych , świeżych lub z kompotu)
    2 galaretki owoce leśne
    3 białe czekolady
    kolorowa posypka do ozdoby



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem i solą na puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki mieszamy z proszkiem, dodajemy po łyżce. Masę przelewamy do natłuszczonej blaszki, upuszczamy na podłogę z 30 centymetrów( w ten sposób pozbędziemy się pęcherzyków powietrza), pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach.
    Po wyjęciu z piekarnika znów upuszczamy , przecinamy na dwie połówki.
  • 2. Masa kakaowa:
    Masło z cukrem roztapiamy na małym gazie. Dodajemy kakao i mleko. Zdejmujemy z gazu i miksujemy na gładka masę. Przekładamy nią biszkopt, przykrywając drugą częścią.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 700ml wrzątku. Lekko tężejącą mieszamy z owocami, wylewamy na ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. Posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Masa kakaowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować