Ciasto kajmakowe

4.5 (142 ocen)

To ciasto znika ze stołu w oka mgnieniu

Składniki:

  • Składniki

    - 8 paczek herbatników
    - gorzka czekolada
    - Kajmak1 mleko skondensowane słodzone w puszce lub gotowa masa kajmakowa
    - 100 ml spirytusu
    - mleko

    Masa I

    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 szklanki mleka
    - 1 kostka margaryny

    Masa II

    - 0,5l śmietany 30%
    - 2 śnieżki
    - 2 fixsy do śnieżki
    -
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w puszce gotujemy w wodzie ok 3 godzin. Po ostygnięciu otwieramy puszkę, wyjmujemy masę, dodajemy alkohol, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko. Masę wylewamy na pierwszą warstwę ułożonych na blasze herbatnikach. Po czym zakrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek. Mleko na budyń gotujemy zostawiając ok. szklankę mleka by w nim rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy zaczyn i chwile gotujemy ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę wylewamy na ciasto - utworzy się kolejna warstwa którą znów trzeba zakończyć herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy śnieżki i fixy - miksujemy jeszcze chwile i nakładamy na ciasto - po wierzchu posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 2h.

Porady

Aby herbatniki były miękkie polecam nasączyć ciasteczka alkoholem, kawą lub np. syropem z ananasa lub brzoskwiń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować