Ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w puszce gotujemy w wodzie ok 3 godzin. Po ostygnięciu otwieramy puszkę, wyjmujemy masę, dodajemy alkohol, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko. Masę wylewamy na pierwszą warstwę ułożonych na blasze herbatnikach. Po czym zakrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek. Mleko na budyń gotujemy zostawiając ok. szklankę mleka by w nim rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy zaczyn i chwile gotujemy ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę wylewamy na ciasto - utworzy się kolejna warstwa którą znów trzeba zakończyć herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy śnieżki i fixy - miksujemy jeszcze chwile i nakładamy na ciasto - po wierzchu posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 2h.
Porady
Aby herbatniki były miękkie polecam nasączyć ciasteczka alkoholem, kawą lub np. syropem z ananasa lub brzoskwiń.
Komentarze