Kajmakowy mazurek z suszonymi morelami i płatkami migdałowymi.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To mój debiut, jeśli chodzi o mazurki. Jest pysznie kruchy i bardzo słodki, czyli taki jak powinien być. :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na spód:
    -200 g mąki pszennej
    -100 g zimnego masła
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego
    -2-3 łyżki cukru pudru
    -1 surowe żółtko
    -1 ugotowane żółtko

    Na nadzienie:
    -1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
    -150 g suszonych moreli
    -50 g płatków migdałowych
    -ok. 10 sztuk jajek czekoladowych (przekrojonych na pół)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Kajmakowy mazurek z suszonymi morelami i płatkami migdałowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.
    Dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
    Następnie mąkę posiekać razem ze schłodzonym masłem.
  • 2. Do mąki z masłem ścieramy na małych oczkach ugotowane żółtko oraz dokładamy to surowe i zagniatamy szybko na gładkie ciasto.
    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
  • 3. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i wałkujemy je na pożądany kształt.
    Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

    Gdy spód się zarumieni, wyciągamy go z piekarnika.
  • 4. Nadzienie: Na ciepły spód wykładamy masę kajmakową , posypujemy posiekanymi morelami i płatkami migdałowymi.

    Wstawiamy jeszcze na 5-10 minut do piekarnika.
    Studzimy.
  • 5. Wykończenie: Mazurek po ostudzeniu dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

    Smacznego! :)

Porady

Jeśli masa kajmakowa jest zbyt gęsta, możemy ją rozrobić z odrobiną mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
mazurek

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

mazurek kajmakowy...

izaa_a tradycyjny mazurek

To może cię zainteresować