To mój debiut, jeśli chodzi o mazurki. Jest pysznie kruchy i bardzo słodki, czyli taki jak powinien być. :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Na spód:
-200 g mąki pszennej
-100 g zimnego masła
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-2-3 łyżki cukru pudru
-1 surowe żółtko
-1 ugotowane żółtko
Na nadzienie:
-1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
-150 g suszonych moreli
-50 g płatków migdałowych
-ok. 10 sztuk jajek czekoladowych (przekrojonych na pół)
Kajmakowy mazurek z suszonymi morelami i płatkami migdałowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.
Dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
Następnie mąkę posiekać razem ze schłodzonym masłem.
2.Do mąki z masłem ścieramy na małych oczkach ugotowane żółtko oraz dokładamy to surowe i zagniatamy szybko na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
3.Po tym czasie, wyciągamy ciasto i wałkujemy je na pożądany kształt.
Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Gdy spód się zarumieni, wyciągamy go z piekarnika.
4.Nadzienie: Na ciepły spód wykładamy masę kajmakową , posypujemy posiekanymi morelami i płatkami migdałowymi.
Wstawiamy jeszcze na 5-10 minut do piekarnika.
Studzimy.
5.Wykończenie: Mazurek po ostudzeniu dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego! :)
Porady
Jeśli masa kajmakowa jest zbyt gęsta, możemy ją rozrobić z odrobiną mleka.
Komentarze