Kajmak (ciasto kajmakowe)

4.48 (148 ocen)

  • 45 min

Przepis dała mi moja mama, sprawdza się przy każdej okazji

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i pół szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    5 żółtek
    szczypta soli
    Pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    Masa:
    kostka masła roślinnego
    puszka masy krówkowej
    10 dag płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kajmak (ciasto kajmakowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy. Następnie ubijamy pianę z białek, smarujemy nią każdy z placków i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. Później przygotowujemy masę - masło ucieramy razem z masą krówkową. Przygotowaną masą smarujemy upieczone placki i składamy jeden placek na drugi. Gotowe ciasto możemy posypać z wierzchu migdałami.

Porady

Ciasto jest bardzo słodkie, więc płatki migdałowe dodaje tylko na sam wierzch ciasta, a nie do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować