Kajzerki

4.89 (169 ocen)

  • 4 godz.

Najlepsze pieczywo to to które upieczemy sami w domu. Ich zapach roznosi się podczas pieczenia po całym mieszkaniu. Polecam są pulchne, chrupiące, pyszne.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    3 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki letniej wody
    15 gram drożdży świeżych
    1½ łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła


Wystaw ocenę:

4.89 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć dodać łyżkę mąki oraz cukier), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 20 minut.
    Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości ok 70 minut.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 30 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć.

    Piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopniach. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować