Najlepsze pieczywo to to które upieczemy sami w domu. Ich zapach roznosi się podczas pieczenia po całym mieszkaniu. Polecam są pulchne, chrupiące, pyszne.
1.Zrobić rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć dodać łyżkę mąki oraz cukier), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 20 minut.
Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości ok 70 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 30 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć.
Piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopniach. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Komentarze