kaczka ok.2-3 kg
jabłka 1/2 kg
czosnek granulowany
ziemniaki 4 duże
majeranek
słodka papryka
sól
Pieprz czarny
Sól ziołowa
ziele angielskie 4
liście laurowe 4
masło pół kostki do tacki
karmelizowane marchewki
marchewka 1/2 kg
masło 2 łyżki
miód 1 łyżka
sól
kostka rosołowa 1/2
woda letnia 1/2 l
2.Kaczkę ułożyć na brytfance , do brytfanki włożyć pół kostki masła liść laurowy , ziele angielskie oraz czosnek . Kaczkę wypychamy jabłkami i spinamy wykałaczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.5 godziny pod przykryciem i 1 godzinę pieczemy odkrytą kaczkę co jakiś czas podlewamy powstałym sosem .
3.Marchewkę myjemy i obieramy . Marchewkę dusimy w rondelku w wodzie i pół kostki rosołowej . Całość dusimy około 10 minut .Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę miodu i dusimy około 5 minut na patelni . Całość doprawiamy przyprawami .
4.Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki . Dosolić i doprawić według uznania. Gotowe talarki ułożyć obok kaczki.
Komentarze