Z jednego przepisu potrafię wyczarować kilka różnych potraw. Codziennie gotuję dla rodziców, brata, ale czasami częstuję również narzeczonego, który bardzo chwali potrawy ugotowane przeze mnie.
Kaczka z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż piersi i ostrym nożem wycinamy najgrubsze kości. Zostawiamy skrzydełka i udka, uważając, aby nie naciąć
skóry. Wnętrze kaczki solimy i posypujemy przyprawą do drobiu. Wątróbkę, mielone mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Margarynę roztapiamy i wlewamy do farszu. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę i bułkę tartą. Dokładnie
mieszamy.
3.Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Oprószamy solą, przyprawą do drobiu i smarujemy olejem. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 °C. Po godzinie odlewamy tłuszcz i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu.
Pieczemy godzinę, co 15 minut polewając tłuszczem. Po upieczeniu usuwamy nici. Podajemy na zimno z pieczywem.
Komentarze