Kaczka z wątróbką

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z jednego przepisu potrafię wyczarować kilka różnych potraw. Codziennie gotuję dla rodziców, brata, ale czasami częstuję również narzeczonego, który bardzo chwali potrawy ugotowane przeze mnie.

Składniki:

  • ● 2-kg kaczka
    ● 20 dag wątróbki drobiowej
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● 3 jajka
    ● 12 dag margaryny
    ● 3/4 szklanki bułki tartej
    ● 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    ● 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    ● szklanka bulionu
    ● 2 łyżki oleju
    ● 4 dag przyprawy do drobiu
    ● posiekana cebula
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z wątróbką 1. Kaczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż piersi i ostrym nożem wycinamy najgrubsze kości. Zostawiamy skrzydełka i udka, uważając, aby nie naciąć
    skóry. Wnętrze kaczki solimy i posypujemy przyprawą do drobiu. Wątróbkę, mielone mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę.
  • Kaczka z wątróbką 2. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Margarynę roztapiamy i wlewamy do farszu. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę i bułkę tartą. Dokładnie
    mieszamy.
  • Kaczka z wątróbką 3. Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Oprószamy solą, przyprawą do drobiu i smarujemy olejem. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 °C. Po godzinie odlewamy tłuszcz i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu.
    Pieczemy godzinę, co 15 minut polewając tłuszczem. Po upieczeniu usuwamy nici. Podajemy na zimno z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować