Kaczka w sosie z kluskami śląskimi

4.48 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetna i smaczna potrawa choć wymagająca trochę pracy. Ale wysiłek się opłaca

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki

    dwa udka z kaczki lub więcej w zależności od ilości osób

    ziemniaki, mąka ziemniaczana, olej, ogórki kiszone lub buraczki

    przyprawy (sól, pieprz, czosnek majeranek, 2 łyżki ciemnego sosu)
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w sosie z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Natarte udka przyprawami 1. Udka dzień wcześniej należy natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną majeranku.Udka można podzielić na dwie części.
  • Kaczka opieczona 2. Odstawić do lodówki na noc.
    Następnego dnia kaczkę opiec na brązowo.
    Następnie przełożyć do garnka i dusić ok 1 godziny do miękkości.Podlać bulionem tak aby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem.
  • Kluski śląskie 3. W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie oraz surówkę z kiszonych ogórków

    Przygotowanie klusek śląskich:

    Ugotować ziemniaki i ostudzić. Odebrać 1/4 zawartości ziemniaków i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać pozostałe ziemniaki w wszystko wymieszać.
  • Sałatka z kiszonych ogórków 4. Sałatka z ogórków kiszonych:

    Zetrzeć na talarki ogórki kiszone i przyprawić do smaku (kilka ziaren cukru, cebula,oliwa)
  • Danie na tależu 5. Mięso przed ukończeniem duszenia doprawić do smaku oraz dodać 2-3 łyżek sosu brązowego rozpuszczonego w zimnej wodzie. Całość gotować 2-3 minuty.

Porady

Mięso dusić na wolnym ogniu ok 1 godz. Mięso powinno odchodzić od kości. Koszt potrawy: 2 udka z kaczki 9,50 1 kg ziemniaków 1,5 ogórki kiszone + mąka ziemniaczana, przyprawy 3 zł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować